Het woord “Broonk” heeft in deze regio een dubbele betekenis. Het is de jaarlijkse sacramentsprocessie, maar ook het feest, de 3-daagse kermis eromheen. In Mheer vindt deze elk jaar een week na Pinksteren plaats. Het ‘kamerschieten’ door de jonkheid op zaterdagavond luidt het feest in. Op zondagochtend wordt iedereen om 5:00 uur gewekt door het klaroenkorps van de schutterij. Even later trekt de processie door het dorp. Jonkheid, schutterij, harmonie, zangkoor, communicantjes en nog veel meer groepen lopen mee, maar ook alle beelden en vaandels uit de kerk worden meegedragen.
Broonkmaandag begint met een H. Mis voor de overleden leden van jonkheid en schutterij, waarna bezoeken worden gebracht aan het kasteel en de cafés. Tenslotte worden de Kapitein van de jonkheid en de Koning van de schutterij naar huis gebracht.
Op dinsdag vindt het Päölke Howwe plaats; door het hele dorp staan versierde palen die door de bielemannen van de schutterij omgekapt worden. Onderweg speelt de harmonie reidansen en de jonkheid gaat voorop in de rei, ofwel de cramignons.

Webdesign Tom Caelen